Clinica Veterinara Calvaria propune principalele doua masuri de preventie, respectiv deparazitarea si schema de vaccinare, fiind adaptate fiecarui animal in parte, pentru a beneficia de cea mai buna imunizare.
Vaccinul este un preparat biologic care contine anumite virusuri, aflate in stare inactiva, care, odata introdus in organism interacționează cu sistemul imun. În urma acestui proces apare un titru ridicat de anticorpi specifici, care determina o imunizare activă și profilactică împotriva unor boli.
Pentru ca un vaccin sa aiba rezultatul prevazut si să dezvolte anticorpii necesari pentru respectivul virus, este esential ca vaccinarea sa fie efectuata in momentul in care animalele sunt sănătoase. Desigur, este indicat ca aceasta imunizare sa fie efectuata in zilele precizate de medicul veterinar, dupa o deparazitare completa.
Schemele de vaccinare pentru animale difera de la o ţară la alta, luandu-se in calcul bolile cele mai frecvent intalnite in acea zona. Astfel, in Romania, animalele se vaccineaza in mod curent impotriva parvovirozei, hepatitei infecţioase, bolii Carre (jigodiei), leptospirozei, parainfluentei și laringotraheitei infectioase, în ceea ce priveste cateii. Pisicile se vaccineaza in mod curent impotriva panleucopeniei, rinotraheitei si calicivirozei. In cazul in care se doreste administrarea de vaccin ce cuprinde toate aceste boli, exista vaccinuri denumite polivalente, insa se poate opta si pentru variante monovalente. De asemenea combinaţiile dintr-un flacon diferă de la un producător la altul.
Pe baza evolutiei epidemiologice, din anul 2014, vaccinarea profilactică antirabică a animalelor domestice, dar si salbatice, intra în obligaţia proprietarilor, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Cu toate ca sunt producători care susţin că imunitatea în cazul vaccinului antirabic se menţine până la trei ani, conform legii, acest vaccin este obligatoriu a se repeta anual.
Trebuie precizat ca exista cazuri rare, in care vaccinarea nu are eficacitate de 100%, in functie de imunitatea respectivului animal.