In ceea ce priveste deparazitarea interna, se recomandă sa se efectueze din primele săptămâni de viaţă, urmand sa se faca in mod regulat, pe toată perioada vieţii, la intervale de 3 luni. Astfel se administreaza diferite medicamente antiparazitare, comprimate sau siropuri, menite sa indeparteze parazitii interni, in functie de greutatea animalelor.

Parazitii intestinali traiesc in interiorul tractului gastro-intestinal si reprezinta o cauza tot mai comuna a imbolnavirii animalelor.

Specialistii Clinica Veterinara Calvaria  insista asupra faptului ca acesti paraziti pot afecta si oamenii, pe langa infestarea tractului intestinal al animalelor de companie.

Multe animale infestate sunt deseori asimptomatice, insa cele mai frecvente simptome pe care le intalnim sunt:

  • Voma
  • Diaree
  • Blana isi pierde din luciu
  • Abdomen umflat
  • Nivel scazut al energiei, apatie
  • Scadere in greutate
  • Uneori si tuse

Deparazitarea externa consta in aplicarea unor produse antiparazitare indicate de catre medicul veterinar, potrivite pentru varsta si greutatea animalului. In aceasta situatie medicii de la Clinica Veterinara Calvaria  opteaza, de cele mai multe ori, pentru comprimate, zgarzi si pipete antiparazitare, care sunt si cele mai populare si care au o durata de actiune de la 3-4 saptamani pentru pipete, de pana la 3 luni pentru comprimate pentru deparazitare externa si pana la 7-8 luni pentru zgarzile antiparazitare.

Deparazitarea externa este indicat sa fie efectuata pe tot timpul anului, cand temperaturile inregistrate sunt peste 0 grade, insa primavara si toamna este obligatorie, datorita faptului ca se dezvolta cei mai multi paraziti externi si cei mai periculosi, cum ar fi capusele, care pot transmite boli fatale atat la catei, cat si la om. Chiar daca exista inradacinat un mit urban cum ca animalutele nu au paraziti externi pe timpul iernii, nu este nimic mai neadevarat. Conform experientei noastre, am gasit pureci la nivelul pielii animalelor inclusiv in luna ianuarie si februarie. Acest fenomen se datoreaza interacțiunii cu animale purtatoare, atat a prietenului nostru necuvantator, cat si a proprietarului, imprastiind ouale parazitilor in intreaga casa. La nivelul pielii animalelor este o temperatura apropiata de 30 de grade, mai ales in cazul celor cu blana lunga, fiind conditiile ideale pentru supravietuirea parazitilor.

Cei mai cunoscuti paraziti externi cu care se confrunta animalele in fiecare an, in special in anotimpurile calde, sunt puricii si capusele. Atentie din nou, deoarece acesti paraziti pot afecta, deasemenea oamenii, cauzand boli grave.

Programare