Specialistii Clinica Veterinara Calvaria  sustin ca este important ca proprietarii de animale sa fie informati cu privire la efectele pe care le are castrarea asupra patrupezilor. Aceasta situatie legata de maturizarea sexuala a animalelor este una controversata si larg dezbatuta.

Incepand cu anul 2014 sterilizarea este obligatorie prin lege pentru toti cateii si pisicile care nu au un certificat de origine (sau “pedigree” cum i se mai zice) care dovedeste valoarea genetica a animalului de companie si prezinta arborele lui genealogic.

Ca orice interventie chirurgicala, castrarea prezinta unele riscuri, dar prin efectuarea unui consult temeinic si a analizelor de sange aceste riscuri sunt reduse considerabil. Riscurile sunt compensate de avantajele pe care le prezinta sterilizarea: dubleaza speranta de viata prin faptul ca exista un risc mai mic de ranire in timpul luptelor, s-a demonstrat stiintific faptul ca sterilizarea inainte de pubertate, adica inainte de varsta de 6-7 luni, reduce riscul de aparitie al cancerelor pe sfera genitala la 0 (zero). Totodata exista un risc mai redus de ratacire al animalelor, se reduce riscul de marcare al teritoriului prin urina, scade agresivitatea intre masculi. In acest caz, este esential ca aceasta decizie sa fie luata impreuna cu un medic veterinar, in functie de indicatorii de sanatate.

Pentru efectuarea operatiei, se urmareste ca etapele parcurse postoperator sa corespunda politicii clinicii, respectiv dupa ce animalul se trezeste din anestezia generala, sa prezinte doar o usoara durere si stare confuza.

Programare