In momentul in care animalul este transportat peste granitele tarii, microcipul si pasaportul reprezinta doua dintre conditiile necesare, pe langa vaccinul antirabic si carnetul de sanatate.

Pașaportul poate fi legalizat de către orice medic autorizat, care  examineaza clinic animalul cu 48 de ore înainte ca acesta să părăsească tara. Documentul este eliberat în baza carnetului de sănătate si este valabil pe toată durata vieții.

Inaintea oricarei iesiri in strainatate, animalul este supus unui consult clinic efectuat cu 48 ore inainte de plecare prin care se atesta ca este apt pentru transport.

Data microciparii este obligatoriu sa fie anterioara datei efectuarii vaccinului antirabic, altfel catelul va trebui vaccinat din nou.

Pasaportul va fi eliberat doar dupa efectuarea vaccinarii antirabice, implicit dupa varsta de 12 saptamani.

Perioada de valabilitate a vaccinării incepe la 21 de zile de la data administrarii primului vaccin antirabic sau a vaccinului anual. Daca s-a depășit termenul de un an de la ultima vaccinare antirabica, pentru ca acesta sa fie iar valabil, va trebui sa mai treaca inca 21 de zile.

Procedeul de microcipare este unul neinvaziv, de implantare sub piele a unui microcip cat o bobita de orez cu ajutorul unei seringi si este efectuat pentru totdeauna. Pe langa faptul ca reprezinta o conditie necesara pentru transportul in strainatate, este util și în cazul în care animalul este pierdut.

Programare